Aceste diamante arată ca unele adevărate, dar sunt făcute, de fapt, în laborator

de: Ozana Mazilu
21 11. 2020

O echipă internațională de cercetători a creat diamante la temperatura camerei, în doar câteva minute, folosind niveluri extrem de ridicate de presiune.

Echipa a ajuns la două tipuri de diamante: una obișnuită pe care o vei găsi pe o bijuterie și un Lonsdaleite, care este un tip ultra-puternic de diamant care se găsește de obicei la locul impactului meteoritului.

„Diamantele naturale se formează de obicei pe parcursul a miliarde de ani, la aproximativ 150 de kilometri adâncime în Pământ, unde există presiuni ridicate și temperaturi de peste o mie de grade Celsius”, a declarat profesorul Jodie Bradby al Universității Naționale Australiene într-un comunicat.

De obicei, procesul de creare a diamantelor artificiale a implicat temperaturi extrem de ridicate – dar noua metodologie, detaliată într-o lucrare publicată în revista Small în această lună, ar putea permite crearea diamantelor și la temperatura camerei.

Iată cum funcționează: folosind o „celulă de diamant”, un dispozitiv folosit pentru a genera cantități extreme de presiune, echipa a zdrobit atomii de carbon la presiunea echivalentă a 640 de elefanți africani.

Cercetătorii speră că descoperirea lor ar putea duce la noi modalități de producere a diamantelor artificiale la scară largă. Lonsdaleitul, în special, s-ar putea dovedi util deoarece este semnificativ mai greu decât diamantele obișnuite și poate fi „folosit pentru tăierea materialelor ultra-solide pe siturile miniere”, potrivit lui Bradby.

„Partea interesantă în poveste este modul în care aplicăm presiunea“, a spus Bradby. „Pe lângă presiunile foarte mari, permitem carbonului să experimenteze și ceva numit „forfecare” – care este ca o forță de răsucire sau de alunecare. Credem că acest lucru permite atomilor de carbon să se deplaseze la locul lor și să formeze diamantul Lonsdaleite, dar și diamante obișnuite”.

Există, probabil, întregi planete realizate din diamante și siliciu. Cum e posibil?

Oamenii de știință spun că unele exoplanete bogate în carbon ar putea fi realizate în întregime din diamante și siliciu, potrivit unui nou studiu publicat recent în The Planetary Science Journal.

„Aceste exoplanete nu seamănă cu nimic din sistemul nostru solar”, a spus într-un comunicat autorul principal și geofizicianul Harrison Allen-Sutter de la Universitatea de Stat din Arizona. Majoritatea stelelor se formează din același nor de gaz, ceea ce înseamnă că ajung să fie alcătuite din aceleași material, în general.

Astfel, stelele cu mai puțin carbon – un raport carbon-oxigen mai scăzut decât Soarele – tind să semene cu compoziția Pământului și vor ajunge să fie alcătuite în principal din oxizi și silicați. Diamantele sunt rare pe Pământ – planeta noastră are doar aproximativ 0,0001% diamant.